Dit artikel maakt deel uit van een hele reeks artikelen, vol tips en oefeningen, die gaan over ruimte maken. Heb jij ook nood aan plaats maken voor iets nieuw, voor de creatieve energie van de lente en aan je dagelijkse leven te ontdoen van rommel ? Kijk dan bij de categorie “ruimte maken” op de blog en lees alle artikels die verschenen zijn.

Meer dan ooit realiseer ik me hoe waar het is dat we onszelf laten weerhouden door spullen ! Ik doe de hele tijd niets anders dan opruimen.  Wat een tijd, energie en niet te vergeten geld kost al dat bezit! Tijd, energie en geld dat ik niet heb kunnen besteden aan mijn creativiteit. Stapje voor stapje ruim ik alles op en vooral … elimineer ik ! Je kon al lezen dat ik het minimalist-spel aan het spelen ben. Vandaag elimineerde ik 5 voorwerpen. En jij ?

Ik voel de enorme vrijheid die nu voor de deur staat. Mijn huis loopt leeg, maar mijn hart loopt vol … van enthousiasme voor wat daarna komt. Op een dag komt de vrijheid om mijn dag te kunnen besteden aan creatie en niet aan opruimen!

Om te kunnen manifesteren moet je eerst elimineren. Je kunt niet vrij creëren als je bedolven wordt! Niet alleen door spullen, maar ook door overtuigingen en (voor)oordelen. Heb jij al eens nagedacht over alle overtuigingen en alle (voor)oordelen die in je gedachten rondspoken en je hoofd (en lichaam) zo zwaarder maken dan het eigenlijk zou moeten zijn ?

TO DO in je dagboek:

  1. Zet je in een comfortabele houding en sluit je ogen. Adem enkele keren diep in en uit. Ontspan.
  2. Stel je de vraag;

– Wat belast me op dit moment ?

– Wat neemt veel plaats in beslag ?

– Wat stelt problemen of houdt me bezig ?

3. Laat de beelden komen. Elke keer dat iets komt, schrijf je het op de rand van je blad. Laat het midden van het blad leeg. Schrijf alles op: geldproblemen, pijn in je lichaam, bezorgdheden,  …

4. Wanneer je klaar bent, neem dan de tijd om eens naar je blad te kijken en voel de leegte in het midden. Hoe voelt het om ruimte te hebben ?

5. Schrijf een conclusie op. (Ik schreef die in de lege ruimte, maar je mag het evengoed op een ander blad doen om de leegte te behouden.)

journal 16

Inspiratiebron: Lou Niestadt en Anne-Marie Jobin.