Dit artikel maakt deel uit van een hele reeks artikelen, vol tips en oefeningen, die gaan over ruimte maken. Heb jij ook nood aan plaats maken voor iets nieuw, voor de creatieve energie van de lente en aan je dagelijkse leven te ontdoen van rommel ? Kijk dan bij de categorie “ruimte maken” op de blog en lees alle artikels die verschenen zijn.

Ruimte maken is voor mij gelijk aan dingen weggooien of weggeven om de prikkels om me heen te minimaliseren.

Zo’n zes jaar geleden leerde ik het minimalisme kennen. Minimalisme vind je oorspronkelijk terug in Japan met hun minimalistisch ingerichte huizen, maar is steeds populairder geworden in Amerika waar een groep mensen – als tegenkanting tegen de overconsumptie die Amerika zo typeert – vrijwillig in grote eenvoud is gaan leven. De eerste blog die ik volgde was van The Minimalists van Joshua Fields Millburn & Ryan Nicodemus . Al snel volgde Leo Babauta met zijn Zenhabits en zo kwam ik uiteindelijk terecht bij Zerowastehome van Bea Johnson.

Wat is minimalisme eigenlijk ? Minimalisme volgen is niet alleen beslissen dat je minder materiële bezittingen wil hebben of kopen. Het is ook een manier om vrijheid te ervaren. Het helpt je je te bevrijden van zorgen, angsten, een gevoel van TE(veel), schuldgevoel, depressie … Het helpt je vooral jezelf te bevrijden van de valkuil die onze overconsumerende maatschappij je voorlegt: dat je beter dit of dat bezit, of anders ben je geen vrouw, geen man, hoor je er niet bij … enz …

Dat wil niet zeggen dat er iets mis is met materiaal bezitten. Alleen is het zo dat we vandaag de dag vaak kopen om te kopen (geef toe, hoeveel broeken heb je écht nodig ?), ons dingen aanschaffen op een impuls (ik voel me slecht, dus verdien ik wel die of die DVD, of die zoveelste lipstick), onszelf wijsmaken dat we dit of dat ECHT nodig hebben (echt niet, hoor, maar ja …) en vooral is het zo dat we ons steeds meer vereenzelvigen met wat we bezitten (ik ben iemand want ik bezit die of die soort wagen). Ons bezit wordt onze identiteit. We hechten ook vaak veel te veel belang aan onze spullen, soms meer belang dan aan onze relaties, passies, persoonlijke groei, … En op de duur bezitten wij niet meer onze spullen, maar bezitten onze spullen ons.

Minimalisme helpt je om dingen heel bewust te bezitten en er zelf voor te kiezen (en niet de reclame, de mode of je omgeving die je iets oplegt). Het helpt je terug tijd te maken (ook voor de mensen die belangrijk voor je zijn), in het moment te leven, je passie te kunnen volgen, je missie te ontdekken, echte vrijheid te proeven, meer te creëren en minder te consumeren, een focus te leggen op je gezondheid en je welzijn, te groeien als individu, bijdragen aan levens van anderen, je te bevrijden van overtollige spullen, een levensdoel te vinden …

Je vindt een heleboel minimalisten op het internet: Leo Babauta, Joshua BeckerColin Wright , Tammy Strobel . Ze leven elk een heel verschillend leven en vullen het minimalisme elk op hun manier in, maar wat ze wel gemeen hebben is het volgende: ze gebruiken hun minimalistische levensstijl om doelbewuste levens te leiden. Minimalisten zoeken geluk niet in hun bezit, maar in het leven zelf. Enkel jij kan echter beslissen over wat noodzakelijk en wat niet noodzakelijk is in je leven.

Minimalisme is dus, in een notedop, een manier om kwaliteit boven kwantiteit te zetten: je vermijdt overdaad en gaat focussen op dat wat belangrijk is voor jou. Zo vind je makkelijker geluk, voldoening en uiteindelijk vrijheid.

TO DO in je dagboek:

  1. Beeld je in dat je heen snel op wereldreis mag vertrekken. Ja, je wint een wereldreis, maar je hebt maar 10 minuten om je koffers te pakken.
  2. Wat is het broodnodige dat echt mee moet ?
  3. Teken een koffer  zo groot als je blad in je dagboek.
  4. Schrijf in de koffer de lijst van broodnodige dingen die je zal meenemen.
  5. Zet je timer op: je hebt maar 10 minuten om de lijst te maken. Maak de lijst zo precies mogelijk. Dus schrijf inderdaad elk onderbroek op. En zonder jas of sokken kan je misschien ook niet vertrekken. 3, 2, 1 … go !
  6. Reflecteer na de oefening. Kijk om je heen naar alles wat je bezit en kijk naar de essentie op je blad. Hoeveel in je omgeving is eigenlijk niet echt nodig ?

journal 14