Dit artikel maakt deel uit van een hele reeks artikelen, vol tips en oefeningen, die gaan over ruimte maken. Heb jij ook nood aan plaats maken voor iets nieuw, voor de creatieve energie van de lente en aan je dagelijkse leven te ontdoen van rommel ? Kijk dan bij de categorie “ruimte maken” op de blog en lees alle artikels die verschenen zijn.

Er zijn twee verschillende methoden om je huis en je omgeving aan te pakken en eigenlijk kan je die even goed toepassen op jezelf en je binnenkant. Elke methode heeft zijn voor en nadelen. Aan jou om te kijken welke methode het best bij jou past.

De eerste methode zegt: doe het stap voor stap.

Kaizen, of de Japanse kracht van de kleine stapjes, stelt je voor om een bepaald doel voor ogen te hebben en daar elke dag één klein stapje van de toen. Een klein, niet groot. De gedachte is eenvoudig: Grote veranderingen komen tot stand door kleine stapjes te nemen in de richting van je doel. Kleine stappen omzeilen de automatische weerstand van de hersenen tegen nieuw gedrag.

Wil je bijvoorbeeld je rommelige huis aanpakken ? Zorg er dan voor dat je elke dag één kwartiertje opruimt. Je kiest een schuif en die doe je vandaag. De volgende dag doe je de schoenenkast. En zo ga je verder. Natuurlijk duurt de grote opruim dan lang, maar hij is dan ook haalbaarder. Er zijn heel wat mensen die beslissen om alle kasten van hun keuken uit te mesten, die er alles uithalen en dan staan ze daar na een halve dag met een keuken vol rommel, de kasten leeg en proper, en moeten ze er nog aan beginnen om alles terug in de kasten te plaatsen. Dan komt er altijd wel net bezoek of net iets belangrijks aan en daar sta je dan met al je kasten leeg …

Kaizen kan je ook gebruiken voor de schoonmaak IN jezelf. Wil je graag je voeding aanpassen ? Doe het dan geleidelijk aan: pas eerst je ontbijt aan. Na enkele weken pas je dan je tussendoortjes aan. Weer enkele weken later pas je je lunch aan en zo ga je verder tot je heel je voedingspatroon aangepast hebt.

boek 01

De tweede methode zegt: doe het gewoon in één keer.

De nieuwe goeroe van het opruimen Marie Kondo omschrijft is haar Konmari Methode dat je maar beter per categorie alles in één keer sorteert, weggooit en opruimt. Ze stelt voor om per categorie – neem nu bijvoorbeeld je kleding – alles bij elkaar te brengen in één kamer. Dit heeft als voordeel dat je merkt hoeveel je eigenlijk van één categorie bezit – een shockeffect. Van daaruit ga je dan beslissen wat je een goed gevoel geeft  en dus wat je gaat bijhouden, en wat je emotioneel alleen maar belast of verveelt en dus wat je weg doet. Je kan hiervoor enkele dagen uittrekken in je agenda en gedurende enkele dagen niets anders doen dan opruimen, sorteren en weggeven. Waardoor je daarna met een schone lei kan beginnen.

Op deze manier ruimte maken IN jezelf, kan ook: drastisch en in één keer. Stoppen met roken in één keer bijvoorbeeld. Maar ook stoppen met ongezond eten en drastisch gezond gaan eten. Een vasten- of sapkuur doen en zo je lichaam resetten om daarna een gezondere levensstijl aan te nemen.

boek 02

Alles hangt af wie jij bent, wat je karakter is en welke methode dus het best bij jou past. Ik kies vaker voor de stap voor stap methode in mijn huishouden. Voor mijn voeding ben ik ooit begonnen met een stap voor stap methode, maar tegenwoordig hou ik ervan om hier en daar een kuur te doen om alles in één keer te resetten. Niets is fout, niets is goed. Kijk wat bij je past.