Dit artikel maakt deel uit van een hele reeks artikelen, vol tips en oefeningen, die gaan over ruimte maken. Heb jij ook nood aan plaats maken voor iets nieuw, voor de creatieve energie van de lente en aan je dagelijkse leven te ontdoen van rommel ? Kijk dan bij de categorie “ruimte maken” op de blog en lees alle artikels die verschenen zijn.

Vaak is de taak die voor ons ligt zo groot dat we overweldigd raken en we het maar helemaal niet doen.  Ons hoofd loopt over en de goesting ontbreekt algauw. Zoals ik in de vorige post al zei: mijn manier van werken is één stukje tegelijk. Eén kast of één onderdeel van de kamer. Soms, als ik wat meer tijd heb, één kamer helemaal.

Lou Niestadt heeft een mooi woord voor “Minimissies“. Of Sark noemt het ook wel “Micromovements”. Het idee vind je ook terug in de Kaizen. Eén klein stapje brengt je op een dag ook bij je doel. In een kwartier per dag kun je veel meer dan je denkt. Soms is het goed dat je niet zoveel tijd hebt, dan kom je meteen to the point.

Dus start met het klaarzetten 3 van dozen: eentje voor de kringloop, eentje voor andere mensen en eentje voor het containerpark. Wil je echt graag elke dag aan de slag ? Dan zullen ze op een plekje moeten staan waar ze even mogen blijven staan zodat je elke dag, stap voor stap, je omgeving rommelvrij kan maken (elke stap een stapje dichter bij ruimte voor creativiteit). Wanneer er eentje vol is, breng je die naar de juiste plek en zet je er een lege voor in de plaats.

Zet nu je keukenwekker op, kies een ruimte waarmee je wil beginnen, en kies daarin één lade of één stukje kast … iets kleins.

  • Haal alles uit die ene lade.
  • Geef de lade een veeg, zo is ie proper.
  • Kijk nu naar de inhoud en wees eerlijk: wat heb je ECHT ECHT ECHT nodig ? Begin niet met “Ja, maar ooit ga ik dat nog eens gebruiken.” of “Moest ik dit of dat nog eens nodig hebben.” of die ene bekende “Je zult zien, als ik die eenmaal weg gedaan heb, heb ik hem plots nodig.” Verzin geen excuses om de dingen bij te houden ! Bedenk dat als je iets nodig gaat hebben en je het niet in huis hebt, dat je wel één of andere creatieve oplossing zal kunnen bedenken: bij iemand gaan lenen (hey, dan heb je nog eens contact met familie, buren of vrienden!) of gewoon een ander voorwerp gebruiken dat het even goed doet (ooit al eens chips geserveerd in een soepbord ? werkt even goed als een schaal!)
  • Sorteer.
  • Geef weg. Gooi weg. Recycleer. Composteer.
  • 15 minuten lang … meer niet. Je mag natuurlijk nog even doorgaan als je dat wil, maar overdrijf ook weer niet. Je moet zin hebben om de volgende dag weer aan de slag te gaan.

En voel je weer dat stukje lichter !

Deze techniek, in combinatie met het minimalist-spel … en in twee weken Paasvakantie doe je heel wat ! Als de dozen bovendien op een wat nette plaats staan, dan hoeft je hele huishouden niet onmiddellijk een rommelpot te worden, maar blijft het zoals het is terwijl kast per kast opgeruimd en gesorteerd wordt.

TO DO in je dagboek:

  1. Kijk naar de dingen die je gaat weg doen.
  2. Neem een bladzijde in je dagboek en een tekenpotlood bij de hand.
  3. Kan je ze met gesloten ogen natekenen op dat blad ? En ja, het gaat niet mooi maar slordig zijn, maar het gaat om de lol. Beleef plezier aan het voor een laatste keer tekenen van dat wat je weg gaat doen.
  4. Schrijf er een conclusie bij over wat het met je gedaan heeft om die ene lade uit te mesten. Voel je je nog onzeker over iets ? Ben je juist blij of opgelucht ? Vond je het vervelend om te doen of deed je juist verder en dus meer dan verwacht ?