Dit artikel maakt deel uit van een hele reeks artikelen, vol tips en oefeningen, die gaan over ruimte maken. Heb jij ook nood aan plaats maken voor iets nieuw, voor de creatieve energie van de lente en aan je dagelijkse leven te ontdoen van rommel ? Kijk dan bij de categorie “ruimte maken” op de blog en lees alle artikels die verschenen zijn.

Zero waste home … één van de grootste inspiraties rond minder bezitten en je leven anders in de richten. Ok, de meeste mensen vinden haar wat overdreven en de eerste reactie is meestal: “Dat is gewoon niet mogelijk.” Maar zie het zo: mensen die te ver gaan in hun experiment en die een schijnbaar onmogelijke (perfecte) levensstijl hebben, kunnen nog altijd een grote inspiratiebron zijn omdat je bepaalde dingen die zij toepassen, zelf kan toepassen. Je gaat daarbij misschien niet 100%, zoals zij, maar elke stap die je zet is een stap in de goede richting. Laat je niet ontmoedigen door hun ‘perfecte’ voorbeeld. Ik ben een voorstander van kleine veranderingen, kleine stapjes en niet de hele ommezwaai in één keer. Dus lees ik een boek of een blog of een website en beslis ik om één ding te doen, wat op dit moment past in mijn leven en wat ik op dit moment kan verdragen en veranderen. Op de duur merk je dat je meer kan dan je denkt en dat dingen die onmogelijk lijken eigenlijk niet zo ver van je mogelijkheden liggen.

Bea Johnson heet ze, een Franse madame die in Amerika ging wonen, die moest verhuizen van het ene huis in het andere en die gedurende deze periode in een klein appartement moest wonen waardoor meer dan de helft van hun huishouden in een garagebox kwam te zitten, wachtende op de verhuis. De ‘tussentijdse’ periode groeide uit tot een periode van meerdere maanden en toen ze eindelijk in hun huis moesten intrekken, bleek dat ze al die spullen in de garagebox niet hadden gemist. Dit zette haar tot nadenken. Kwam daarbij een drang om ecologischer te gaan leven en bam, haar levensstijl, blog, website en boek werden geboren.

Ze koopt alles in glazen bokalen en jutte zakken, maar heeft vooral 5 grote regels die haar één van de minst afvalproducerende mensen op aarde maakt:

 1. Refuse – weiger. Weiger alles wat je niet nodig hebt. Neem eigen zakken mee naar de winkel. Ook al koop je een nieuw truitje, die kan gerust in een eigen zak en niet in een zak van de winkel. Weiger reclame, gratis staaltjes, papier, rietjes in je glas… Je maakt een statement: ik heb geen extra afval nodig, maar ook ‘Ik wil mijn leven niet meer belasten met allerlei prullen waarvoor ik mijn tijd moet verliezen (opruimen, sorteren, een plaats geven, afstoffen …)’.
 2. Reduce – minder. Minder de rommel om je heen. Sorteer, geef weg. Hoe minder je bezit, hoe minder rommel, hoe minder je tijd moet steken in opruimen, afstoffen en kuisen. Hoe minder rommel om je heen, hoe helderder het in je hoofd wordt. En wees gerust: wegdoen wordt een verslaving ! Minder ook je kleding (je hebt echt niet zoveel nodig als je bezit), minder je aantal serviezen, minder je aantal schoenen … Hoe minder keuze, hoe makkelijker in je hoofd, hoe rustiger je bent.
 3. Reuse – hergebruik. Hergebruik bijvoorbeeld een lege fles tomatensap door die uit te spoelen en te gebruiken om je smoothies in te transporteren. Laat je kleding herstellen of verander kapotte broeken van je kinderen in shorten.
 4. Recycle – recycleer. Probeer alles wat je koopt in recycleerbaar materiaal te komen. Geef voorkeur aan glas en papier/karton. Zorg voor een plek om te recycleren in je huis zodat niet recycleren geen excuus  meer heeft.
 5. Rot. Alles wat overblijft, zou je op de composthoop moeten kunnen gooien en laten rotten: schillen, eieren, … Of heb je kippen ? Geef ze de restjes van het avondeten.

Niet alleen zorgt deze manier van leven voor een kleinere ecologische voetafdruk – en wie kan daar nu tegen zijn ??? – maar ook voor een meer minimalistische levensstijl. Kijk maar eens op deze foto’s op haar website. En ok, je mag het dan als ‘klinisch’ of ‘onleefbaar’ bestempelen … zie de mogelijkheid aan inspiratie: waar kan jij minderen in je huishouden om meer ruimte te maken om je heen, om minder te moeten opruimen/afstoffen/bezitten en hoe kan jij moeder aarde een beetje helpen ?

TO DO in je dagboek:

 1. Teken 5 kolommen in je dagboek (hou hiervoor je bladzijde eventueel horizontaal of trek er twee bladzijdes naast elkaar voor uit).
 2. Schrijf boven elke kolom één van haar woorden: weiger, minder, hergebruik, recycleer, rot.
 3. Welke acties kan jij ondernemen om deze in je dagelijks leven toe te passen ? Wat zou je daarvoor moeten aanpassen, veranderen, doen, opzoeken, … ?
 4. Neem daarna een nieuw blad. Hieronder vind je 5 startzinnen. Schrijf 5 minuten per startzin door, zonder stoppen, zonder nadenken, zonder je pen van je papier te heffen en vooral zonder naar je spelling te kijken. Ook al schrijf je vijf keer hetzelfde, het maakt niet uit.
 • Ik weiger spullen omdat …
 • Ik minder mijn consumptie omdat …
 • Ik hergebruik voorwerpen omdat …
 • Ik recycleer omdat …
 • Ik composteer omdat …

Maak daarna eventueel een grote collage over het effect dat het weigeren, minderen, hergebruiken, recycleren en rotten zou kunnen hebben op jou en je omgeving.

Pin It on Pinterest

Share This