Ooit al gehoord van een Hobonichi ? Ik tot gisteren niet. Dankzij Shana krijg ik een exclusieve kijk op iets dat vanuit Japan aan het overwaaien is naar Engeland/Amerika en voorzeker binnenkort bij ons terecht komt ! En zoals bij elk nieuw ding dat ik leer kennen, heb ik sinds gisterenavond niets anders gedaan dan google, pinterest, intagram, facebook afgeschuimd om dit nieuwe ding te leren kennen.

Een Hobonichi planner is blijkbaar een Japans dagboek/kalender/agenda gemaakt door een persoon die Hobo Nikkan Itoi Shinbun heet (vandaar de naam Hobo – Ni – Chi). Het woord Hobonichi zou ‘bijna elke dag‘ betekenen (bron), hoewel ik na heel wat zoeken op vertalende sites daarvoor geen enkele bevestiging krijg . De Hobonichi kon je oorspronkelijk enkel in het Japans kopen, maar is sinds 2013 ook in het Engels verkrijgbaar. (onder andere hier). Je kan hem verkrijgen in twee groottes: de A6 Techno (5.8″x 4.1″)  en de A5 Cousin Cousin (8.3″x 5.8″). In het Engels vind je deze gebruiksvriendelijke agenda echter enkel in A6 formaat.
Hobonichi 01

(Bron foto hier )

Het is een agenda of planner die vooral bekend staat omwille van zijn papier. Hij is gemaakt uit een hoog kwalitatief papier, heel dun, penvriendelijk en bestand tegen doorlekken. Hij is ook geliefd omwille van zijn minimalistische stijlvolle uitstraling waarbij het geruite papier heel typisch lijkt te zijn. In de planner vind je een maandkalender en één pagina per dag. Eén pagina per dag geeft je de kans om veel te noteren: van afspraken, gedachtes tot herinneringen. Wat ook heel handig is, is de “lay-flat binding”. Dat wil zeggen dat een Hobonichi altijd mooi plat ligt als je hem openslaat. Makkelijk om te lezen en te schrijven.

Een Hobonichi is geen doodgewoon hebbedingetje waarin je je leven van alledag in registreert; je kan hem helemaal aanpassen aan je humeur want je kan er allerlei omslagen voor kopen: in leer, namaak-leer en stof. Deze omslagen kan je vinden met een rits, een knoop of een vlindersluiting. Net zoals een Folifax-agenda (de geringe standaard-agenda) is een Hobonichi een agenda die je in en uit omslagen kan halen. De omslagen hebben ook kaarthouders en zakjes. Het verschil tussen de Filofax en de Hobonichi ligt hem, denk, ik in de kwaliteit van het papier. Japanners houden van inkt, dus is het belangrijk dat het papier niet doorlatend is.

Hobonichi 03

(Bron foto hier)

Nu vraag je je misschien af wat zo’n doodgewone agenda nu op deze website en deze blog komt doen. Wel, niet omwille van zijn gebruiksvriendelijkheid, maar wel omwille van wat de gebruikers er, in Japan meestal, mee doen. Hoewel de Filofax ook door heel wat mensen op een creatieve manier wordt gebruikt (zie Pinterest) – door het kleven van stickers, washitape en post-itjes -, is het gebruik van de Hobonichi nog net iets anders. Waar een Filofax van creatievelingen meer iets weg heeft van een scrapbook, heeft een Hobonichi iets van een Visual Journal. De link tussen het creatieve dagboek en de Hobonichi is dus iets sterker.

De Japanners gebruiken in hun Hobonichi tekeningen, washi tape of stickers om zich uit te drukken en om hun dag na te vertellen. Ze nemen foto’s van hun mooiste bladzijden en tonen deze op Instagram en andere sociale media. De groep gebruikers groeit en de bladzijden zijn vrij indrukwekkend. Alle kleine vakjes of kleine tekeningetjes vormen algauw een geheel. Wat inspiratie voor in je eigen Dagboek in Woord en Beeld ?

Hobonichi 04 Hobonichi 05                                      (Bron)                                                                           (Bron)

Hobonichi 06 Hobonichi 07

                                        (Bron)                                                     (Bron)

Je eigen agenda wordt op deze manier plots een stukje Dagboek In Woord en Beeld. En een kleine bladzijde vullen per dag of zelfs maar één klein vakje, al doedelend in een vergadering of voor de televisie ‘s avonds, is voor sommigen misschien een minder grote stap naar het bijhouden van een dagboek.

Een vakje per dag kan anders ook gewoon in je creatieve dagboek. Kijk maar …

journal 06 journal 07