Kerstavond met de familie en de zus stelde voor om een gezelschapspel te spelen. Iedereen weet dat ik meestal een hekel heb gezelschapspelletjes, maar zus beweerde dat ik dit spel echt wel leuk zou vinden. Ze plofte de doos van Dixit op de tafel en begon een stapel prachtig getekende kaarten uit de doos te halen. Het spel was eenvoudig: iedereen kreeg een aantal mooie kaarten, je koos er één, waarna je een ‘hint-woord’ moest verzinnen en andere spelers moesten in hun kaarten kijken welke kaart bij de tip zouden passen, enzovoort … . Spelregels vind je hier.

Het spel was inderdaad leuk. Ik denk dat het terechtkomt op mijn volgende kerstlijstje. Maar waarom vertel ik dit verhaal nu ?

Omdat het me deed denken aan een anders spel dat ik tegenwoordig veel gebruik: het Tarot, een veel ouder set kaarten met veel oudere beelden. Veel mensen hebben een fout beeld van het oudste kaartspel. Wanneer ik het woord Tarot gebruik, krijg ik meestal een wat spottende lach of een afwijkend gebaar. De meeste mensen denken aan esoterie, aan waarzeggerij, aan spirituele toestanden …

Zo zie ik het niet. Het Tarot zijn een verzameling kaarten met archetypische beelden op. Wikipedia zegt: Een archetype (Grieks: αρχη begin, bron) is een geïdealiseerd oermodel dat ten grondslag ligt aan latere varianten. Personificaties, objectenof concepten uit de culturele traditie, (drama, de literatuur, de mythologie, religie) of zelfs de geschiedenis (helden) kunnen dienen als archetype.

Op de Tarotkaarten vind je dus een soort oerbeelden, beelden die iedereen kent en waar iedereen zich mee kan vereenzelvigen. Als je aan een Chinees en aan een Belg vraagt wat een koning is, dan zullen die beide ongeveer dezelfde uitleg geven. Daarom is een koning (of een keizer) een archetype. Als je je ogen sluit, dan kan je zelfs gaan voelen hoe een koning aanvoelt. Je kan dan ook gaan voelen welke kwaliteiten van de koning jij zelf bezit. Neem nu dat je een koning omschrijft als rechtvaardig, maar streng, structuur en grenzen aanbiedend en vooral wijs. Ga dan eens na in hoeverre jij rechtvaardig bent. Duid jij je eigen grenzen voldoende aan ? Heb jij structuur in je leven ? Of kan jij die kwaliteit van de koning juist meer gebruiken ? Misschien voel jij eerder de schaduwkant van dit archetype aan: het willen innemen van macht, dictatorschap, allesoverheersend… Vraag je dan af: ben ik alles overheersend ? Of wie in mijn omgeving voelt zo aan ?

Op die manier speel je met archetypen en met wat ze voor jou kunnen betekenen. Elke Tarotkaart is zo’n archetype. Vooral de grote arcana (de 22 kaarten met een nummer, gaande van de Magiër tot het Universum of de Zot). Dus Tarotkaarten gebruiken hoeft niet esoterisch te zijn, maar kan ook een manier zijn om je over je dagelijks leven of over moeilijke momenten in het leven te bevragen. Je kijkt naar kwaliteiten, naar schaduwkanten, naar mogelijkheden en valkuilen. En het helpt je groeien.

Wat is de link nu met Dixit, het gezelschapspel ? Dixit gebruikt een soort droombeelden, waar ook iets archetypisch in zit. De bedoeling tijdens het spel is dat je kijkt wat JIJ in het beeld ziet en zo een hintwoord geeft om te kunnen spelen. Tijdens een Tarotlegging kijk je naar een beeld en zoek je wat JIJ erin ziet om verder te kunnen spelen in je leven, om te kunnen evolueren.

Is dus een Tarotlegging subjectief ? Ja natuurlijk ! Maakt dat uit ? Neen, helemaal niet. Want op die manier zoek jij de antwoorden in jezelf, en zoek je geen oplossingen bij iets of iemand anders. De beelden zijn er alleen maar om je hierbij te helpen.

De kaarten van het Tarot zijn een hulpmiddel om via beelden de woorden te laten komen. 

tarot 04