De kracht van deze methode schuilt in de vele unieke combinaties van schrijven, tekenen, collage en mixed media. Dat wil zeggen dat je bijvoorbeeld schrijft op je tekening, of eerst schrijft en dan erover verft en eindigt met een collage. Of een collage maakt en er kernwoorden op plakt. Mogelijkheden te over.

De combinatie versterkt de impact van elk van de individuele technieken. Schrijven alleen stimuleert al in zekere mate je linkerhersenhelft, maar schrijven met tekenen of kleuren erbij doet dat nog veel meer.

Bovendien zet een Dagboek in Woord en Beeld vaak in op toeval en een speels aspect. Laat je verrassen door een tijdschrift open te slaan en het eerste prentje dat je tegenkomt eruit te knippen. Wat komt die prent je vertellen? Of kies met je ogen dicht enkele kleurtjes uit je pasteldoos en maak er iets mee. Schrijf wat woorden op een papiertje en leg ze in een doos. Trek er nu enkele uit en vorm er een tekst mee.

Wees gerust, ook al bepaalt het ‘toeval’ wat je trekt, het zal altijd passen in je dagelijkse leven en de gebeurtenissen om je heen. Vaak spreken beelden ons ook aan omdat we er een symbolisch verband in zien met andere elementen in ons leven. Veel Creatieve Dagboekgebruikers gebruiken daarom graag tarot- of orakelkaarten. Niet omdat ze specifiek geïnteresseerd zijn in esoterie maar vooral omdat deze kaarten gemaakt zijn om aantrekkelijk te zijn. Ze nodigen je als het ware uit om meer naar beelden te kijken en ermee aan de slag te gaan in plaats van steeds woorden te gebruiken.

We zijn als volwassene maar al te vaak het speelse kwijt in het leven. Alles is zo ernstig, zo gestructureerd en berekend. Het lijkt soms alsof er smet zit op het zinnetje ‘Vind je innerlijke kind terug.’ En toch … we zouden soms beter weer even dat speelse, onbezorgde, ontspannen, humoristische kind zijn, dat we waren of zouden kunnen geweest zijn. Dat zorgt immers voor een meer open blik op de wereld, meer lachen, een betere (onbezorgde) slaap …

Wat het creatieve dagboek zo bijzonder maakt.