De basis van deze dagboekvorm is dat je de dingen ongehinderd uit jezelf laat opkomen. Dat doen we door onze rechterhersenhelft (die analyseert, structureert en ons vaak innerlijke kritiek bezorgt) even opzij te zetten en de linkerhersenhelft wat meer ruimte te geven. Die laatste denkt immers in beelden, creëert en zet aan tot spontaan leven. We geven zo dus extra plaats aan het speelse in onszelf.

SCHRIJVEN

Hier vindt je veel technieken terug van het creatief schrijven: verhaallijnen, spontaan doorschrijven, dialogen, lijstjes maken en in diagrammen schrijven (mindmapping). Maar ook schrijven met beide handen (dominant en niet-dominant), poëzie en brieven neerpennen.

TEKENEN

In je creatief dagboek ga je aan de slag met krabbelen, doedels, spontaan tekenen, tekenen met je niet-dominante hand en in- of uitzoomen op je creaties. Om het Dagboek in Woord en Beeld te gebruiken is het niet nodig dat je goed kan tekenen! Meer zelfs: ik zie in mijn ateliers dat wie veel ervaring heeft met tekenen of ‘kunstig bezig zijn’, het vaak moeilijker heeft met het ‘product’ los te laten en de oefeningen ontspannen uit te voeren dan mensen die nog nooit een kleurpotlood op papier hebben gezet.

COLLAGE

Dit onderdeel ervaren deelnemers vaak als heel aangenaam om te doen en een uitstekende manier om zichzelf even te verliezen in het moment. Je maakt gebruik van foto’s uit je albums, een brochure of een concertticket, verschillende soorten papier of uit tijdschriften geknipte woorden.

MIXED MEDIA

Deze mengvorm van uiteenlopende technieken wordt vaak gebruikt in art journals en artistieke kringen. Er wordt gewerkt met diverse lijm- en verfsoorten. De grote sterkte van mixed media is vooral het werken in laagjes. Teksten die je liever niet geschreven had, kunnen plots verdwijnen onder prachtige kleuren en allerlei soorten getextureerd materiaal. Er wordt gewerkt met stempels en stencils, met dekkende verven en vernis. Dit soort technieken vergt soms wat meer kennis en materiaal. Laat dat je echter niet afschrikken, alles is eenvoudig in gebruik en vaak zijn huis-, tuin- en keukenspullen goed genoeg om iets moois te maken!

De vier technieken van het creatieve dagboek