Waarom werkt het om in een creatief dagboek jezelf uit te drukken ? Waarom word je er ontspannen van of voel je jezelf langzaam maar zeker uit een put kruipen ? Waarom voel je je evolueren en groeien ? Waarom kan het zoveel vreugde geven en plezier ?

Terwijl je in je Dagboek in Woord en Beeld bezig bent, kom je tot rust. Of je het nu in groep doet of enkel voor jezelf, of je het tien minuutjes ‘s avonds doet of een heel uur, het brengt ontspanning. Het biedt de mogelijkheid de actie van de dag even opzij te zetten. Je krijgt de kans de drukte en de stress even te vergeten. Dankzij eenvoudige technieken ga je je parasympatisch zenuwstelsel aanspreken en creëer je een moment buiten de tijd waarin je even helemaal jezelf kan zijn. Hoewel het geen therapie is, heeft dagboekschrijven wel een therapeutisch effect. Niet enkel dat, maar het heeft ook een positief effect op je gezondheid! Dat lees je hier en hier.

Er zijn 4 sleutels die ervoor zorgen dat het werkt.

1. EXPRESSIE

Ieder van ons heeft spanning in het lichaam. Sommige wat meer dan anderen. Die spanning hoopt zich vaak op. Bij de ene in de spieren, bij de andere in maag. Jezelf op een creatieve manier kunnen uiten – of het nu om schrijven gaat of iets met kleur en beeld, of zelfs dans en toneel – zorgt ervoor dat je deze opgehoopte, innerlijke energie kunt loslaten. Alle emoties komen vrij. In de psychologie wordt dit ook wel een catharsis genoemd.

2. AFSTAND

Wanneer je iets op papier zet, creëer je afstand tussen dat en jezelf. Stel, je zit met iets, het zit in je binnenste, het broeit, het maalt, je voelt het in je lijf … en dan geef je het een bladzijde in je dagboek. Dan kan je er plots naar kijken. Het is niet meer iets waar je de hele tijd ‘in zit’ .Het is iets dat nog in je leeft, maar waar je nu ook naar kan kijken of over kan lezen. Je bent als het ware getuige van je leven of van de emoties die in je leven.

3. SPIEGELEN

Eenmaal dat je getuige bent van iets uit je leven – en minder deelnemende acteur – kan je beter reflecteren over een gebeurtenis of een emotie. Je creatie schotelt je een spiegel voor. Kijk er maar eens goed in. Over iets kunnen nadenken zorgt voor een bewustwording. Je krijgt eventueel een aha-gevoel, je leert een wijze les of je beseft iets dat je vroeger niet echt kon vatten. Dit is het begin van innerlijke groei.

4. LINK MET JE ONBEWUSTE

Dankzij het Dagboek in Woord en Beeld kan je een brug slaan tussen diepere lagen van jezelf – waar je je niet altijd bewust van bent – en je gewone dagdagelijkse ‘IK’, wat dan weer zorgt voor meer zelfvertrouwen, een sterker innerlijk en meer de zin ervaren van het leven zelf.

atelier 09