De meeste mensen denken dat dagboeken enkel voor jonge tieners is. Denk dat maar niet te snel, want onderzoek bewijst steeds meer dat een dagboek schrijven eigenlijk een heleboel voordelen heeft voor je gezondheid. Het is ontspannend, opent je geest en het zorgt voor onmiddellijke fysische resultaten. Hier zijn de 5 grootste voordelen op een rijtje …

Mentale blokkades opheffen.

Schrijven doet mentale blokkades verdwijnen. Het zorgt ervoor dat alle intelligentie en creativiteit die je in je hersenen bezit, kan gebruikt worden. Niets blokkeert je. Als je in een persoonlijk dagboek schrijft (dat normaal gezien niemand kan zien), dan houdt geen enkel stigma, oordeel of ander iets je tegen om iets neer te schrijven (tenzij je eigen innerlijke criticus). Dagboeken kan onvoorziene oplossingen bieden voor dingen die moeilijk gaan of soms onoplosbaar lijken. Het geeft het brein de mogelijkheid om open met problemen om te gaan.

Fysieke voordelen

Dagboeken kan een onmiddellijk voordeel betekenen voor je fysieke gezondheid. Onderzoekers van de Universiteit van Texas vonden dat een dagboek schrijven je T-lymfocyten versterkt. Deze T-cellen helpen je lichaam beschermen tegen bacteriën, virussen en andere vieze dingen. Goed voor je immuniteit dus ! Er zou ook een link zijn tussen een dagboek schrijven en het dalen van astma-aanvallen en symptomen van reumatoïde artritis. Schrijven over stressvolle gebeurtenissen helpt om hier vrede mee te nemen, waardoor de impact van deze stressoren op je lichaam vermindert.

Stress verminderen.

Een dagboek bijhouden helpt om je gedachten en gevoelens op een rijtje te zetten en zo wordt alles duidelijk in je leven. Door je gevoelens op papier te laten vloeien, gaat je stressniveau dalen. Stress achterlaten in je dagboek helpt om gelukkiger en meer bevredigd te leven. De rest van het verhaal is logisch: als je je gelukkiger voelt, dan zal je meer positieve ervaringen in het leven tegenkomen. Als je de tijd neemt om elke dag wat te ontspannen en de stress los te laten, dan zal je beter slapen. Heldere gedachten helpen om betere levensdoelen te formuleren en je ambities beter te kunnen omschrijven (en uitvoeren !). Laat de zwaarte en de stress dus maar los op papier !

Je gevoelens begrijpen

Regelmatig schrijven geeft je de gelegenheid om te ontdekken van je gelukkig maakt, of verdrietig, wat je zelfvertrouwen geeft of je bang maakt … Het zorgt ervoor dat je ontdekt wie en wat je beïnvloed in je dagelijks leven en vooral wanneer het op je inwerkt. Het is als het ware een soort van mentale kaart van je leven. Je kan terugblikken en kijken wat de triggers waren voor je slechte buien. Zo kan je proberen onderzoeken hoe je de stressfactoren kan elimineren.  Het geeft een algemeen beeld van je leven. Heb je meer moeite in het midden van je week ? Welke collega’s bezorgen je meer stress dan je denkt ? Word je boos terwijl het eigenlijk niet nodig is ? Je emoties duidelijk op papier zetten, zal je zeker helpen een antwoord te vinden op sommige van deze vragen.  Het zal je ook tonen hoe je emoties je beïnvloeden, ook al denk je van niet!

Het verslag van je leven

Een geschreven verslag van je leven bijhouden, en eens terugbladeren, toont je hoe je evolueert en dat je helemaal niet op dezelfde plek in het leven staat als één maand geleden, zes maand geleden of een jaar geleden. Tof ! Je boekt vooruitgang ! Erken deze prestaties en leer van je eigen evolutie. Welke nieuwe dingen probeerde je ? Voel je dat je een beter/ander persoon bent ? Heb je bepaalde doelen bereikt ?  Kijk elke maand even na hoe je gegroeid en veranderd bent. Dagboeken leert je realistisch te zijn over je doelen, maar ook om er zelf verantwoordelijk voor te zijn.

Nog niet overtuigd ? Kom dan eens tot hier om het uit te proberen: https://www.sarahtimmermans.com/

atelier 06