De vakantie is voorbij en hier ben ik weer. Tijdens de warme zomermaanden maak ik er altijd gebruik van om alles, activiteiten en schrijfsels, wat op een laag pitje te zetten. Een soort creatieve winterstop in de zomer, zeg maar. Ik ‘dwing’ mezelf om even niets te doen en gewoon wat te ‘zijn’.

Anne-Marie noemt dat in haar boek, “Créez la vie qui vous ressemble”, de periode van ‘compostering’. Ze vergelijkt het met de aarde en de tuin in de winter. Het creatieve proces is namelijk een wiel dat draait zoals de seizoenen, beginnende bij de inspiratie (je hebt veel ideeën) en de concentratie (je kiest een idee uit), gaat het via de organisatie (bijeenzoeken van wat je nodig hebt) en de uitvoering om ten slotte te eindigen bij een evaluatie en een opvolging.

Maar af en toe kom je terecht in een soort pauze, een winterstop. Ofwel kies je om zo’n winterstop te houden, zoals ik, ofwel  is het een moment waar de inspiratie je onverwachts in de steek laat. Je draalt maar wat en er komt niets. Moeilijk te bevatten in onze cultuur waar altijd alles maar vooruit moet gaan, ‘ongeduld’ de plak zwaait en waar er constante vernieuwing wordt verwacht. Zo’n periode van ‘compostering’ kan enkele dagen duren, enkele weken, enkele maanden of zelfs enkele jaren. Ga je er tegen vechten ? Probeer je toch iets te forceren ? Of begin je te draaien op sloten koffie, suiker en ambitie ? Dan zou het wel eens kunnen dat je in het beruchte ‘chronisch vermoeidheid’- of ‘burn-out’-straatje terecht komt.

De creatieve winterstop kan je beter met open armen ontvangen. Laat het ‘zijn’, ook al duurt het een tijdje. Neem dan de tijd om wat op te ruimen of wat meer niets te doen. Reflecteer even bij jezelf wat je allemaal al gedaan hebt en kijk eens naar je wishing-list voor de toekomst of er niet teveel dingen op staan die niet meer bij je passen. Slaap wat meer, want de nacht brengt raad. Gebruik de tijd om je project/job wat te voeden door erover te lezen, een cursus te nemen of wat met mensen te praten. Denk ook even na of je stilte-periode echt wel een winterstop is en geen uitstel-gedrag. Voel je je wat ingeslapen of murm als je aan je project denkt ? Of voel je eerder weerstand ?

Grond en aarde moeten af en toe kunnen rusten, dat weet elke boer. Een winterstop houden om zo te herbronnen. Zoals compost voor de tuin die in de maak is … die ligt daar in een hoekje te wachten, te composteren. Hoe meer je dan voor je compost zorgt, hoe vruchtbaarder hij daarna wordt.

créez la vie qui vous ressemble