Sinds kort ben ik in de wereld van Art-Journaling verzeild geraakt. Een beetje een vakantie-dingetje, zeg maar. Er is een duidelijke link tussen een Art-Journal en een Dagboek in Woord en Beeld, en toch … er zijn enkele belangrijke verschillen !

Een Art-Journal is een soort ‘kunstenaarsdagboek’ of een ‘kunstig dagboek’. Een groot voorbeeld hiervan zijn de boeken van Kaat Tilley. Kaat Tilley was een Belgische ontwerpster die prachtige Art-Journals maakte waarin ze haar jurken ontwierp en haar creativiteit de vrije loop liet. Google haar maar eens en kijk naar afbeeldingen. Prachtig gewoon !

Art-Journaling en een Dagboek in Woord en Beeld hebben veel dingen gemeen. De verschillen zijn soms subtiel, maar toch zijn ze er.

Een Art-Journal was oorspronkelijk het journaal (logboek) van een kunstenaar waarin die kunstenaar (of uitvinder) rommelde, ideeën neerschreef, plannen maakte, kleuren uittestte … noem maar op. Net zoals het dagboek vroeger ook een literaire schrijfoefening kon zijn voor schrijvers.  Tegenwoordig gaat Art-Journaling vooral over iets oogstrelends te maken. Het Dagboek in Woord en Beeld is gewoon een dagboek zoals we het kennen, maar dan met het beeld of het visuele erbij. Het gaat dus echt wel om iets persoonlijks dat normaal gezien het daglicht niet echt ziet.

Schrijven heeft een plaats in een Art-Journal, maar veel minder dan in een Dagboek in Woord en Beeld. Art-Journaling gaat vooral om het visuele te maken om daarna aan het publiek te kunnen tonen. In een Art-Journal creëer je eigenlijk elke dag een kunstwerkje en schrijf je er eventueel bij.

In een Art-Journal wordt veel mixed media gebruikt en dus moet het papier van het schrift dikker zijn dan gewoon schrijf en tekenpapier. In het Dagboek in Woord en Beeld wordt ook wel mixed media gebruikt, maar dat hoeft niet. Er worden nog heel wat andere technieken aangeboden die kunnen in een gewoon schrift.

Art-Journaling is hoofdzakelijk collage met papier van allerlei texturen en/of voorwerpen, maar ook schilderen, tekenen, stempelen … Een Dagboek in Woord en Beeld gebruikt die technieken wel, maar is nog meer dan dat doordat er ook nog eens zoveel schrijfoefeningen mee gepaard gaan.

Het belangrijkste verschil is dan wel het doel. Het doel van Art-Journaling is een product maken dat afgewerkt en mooi is en dat aan anderen getoond kan worden. In een Dagboek in Woord en Beeld wordt de nadruk gelegd op het proces, de weg ernaar toe, en niet op het product. Bovendien gaat het hier echt om een persoonlijk dagboek en dus wordt er niet vanuit gegaan dat iemand anders het ziet of leest.

Natuurlijk is het zo dat iemand met een Dagboek in Woord en Beeld ook graag eens iets moois maakt en graag trots is op zijn werk, maar in een Dagboek in Woord en Beeld kan ook evengoed iets lelijks voorkomen. Het gaat hier meer over het uiten van emoties en gedachten, jezelf leren kennen, betere keuzes kunnen maken, problemen en conflicten onderzoeken en eventueel oplossen, zin geven aan gebeurtenissen uit je leven of aan het leven zelf, je creativiteit stimuleren, het speelse in jezelf opwekken, spontaneïteit opzoeken en stimuleren, ontspannen en stress verminderen … Al deze doelen horen ook bij Art-Journaling, maar nog net iets meer bij het Dagboek in Woord en Beeld.

Enkele voorbeelden van een Art-Journal … 
art-journal Sarah 07 art-journal Sarah 08 art-journal Sarah 09