Ik kreeg een vraag in een mail die, vind ik, iedereen aanbelangt. Dus ik ben zo vrij om ze hier te delen. Wie weet vroegen anderen zich net hetzelfde af …

De vraag was een algemene vraag over de ateliers. Hoe een avond of een dag zich afspeelt.

De vraag: “En wat wordt er dan juist aangeboden op zo’n dag?”

Het antwoord:”Alle ateliers worden ingekleed in een thema. Het is een samensmelten van persoonlijke zelf-ontwikkeling en zelfexpressie. De groep wordt begeleid naar een moment van introspectie aan de hand van creatieve technieken. De technieken worden toegepast in een schrift dat persoonlijk is voor elke deelnemer. Niets wordt nagekeken of tentoon gesteld. Op die manier voelt ieder de vrijheid om te kliederen of te proberen. Alles gebeurd via ‘luchtige’ oefeningen en vaak ook via spel, en toch gaan we soms diep graven in onszelf, zonder het zwaarmoedig te maken. Alles gebeurd in een veilig kader met als doel zichzelf beter te leren kennen of wat ontspannende tijd met zichzelf door te brengen.Concreet moet je je een tafel voorstellen, aangekleed voor wat lijkt op een knutselactiviteit (maar het is meer dan dat natuurlijk). Ik zit aan de tafel en begeleid de groep stap voor stap, oefening voor oefening, naar een moment van rust, waar iedereen bezig is in zijn eigen schrift en bezig is met zijn eigen evolutieproces. Het gebeurt in stilte, dus het is geen theekransje, maar er zijn ook momenten waarop we (als men dat wenst) een rondje doet om te delen wat gedeeld wil zijn … en er zijn ook pauzes natuurlijk, waar wel thee wordt gedronken.  🙂
Dit is ongeveer het verloop van een atelier:
  • ontvangst
  • korte kennismaking
  • aan de slag met creatieve technieken: opwarmen
  • dieper duiken in onszelf met creatieve technieken: verdiepen
  • terug op adem komen met creatieve technieken: afronden
  • afsluiten
Het allerbelangrijkste is dat niemand creatief of kunstig aangelegd hoeft te zijn !”
bruisende zomer 06 bewerkt