Soms val je op zo van die juweeltjes … Onlangs struikelde ik online over twee boekjes van dezelfde schrijver: Austin Kleon. Zijn eerste boek heb ik nog niet gelezen (Steal like an artist), maar aan zijn tweede ben ik wel begonnen (Show your work). Hij noemt zijn boekje een handleiding voor mensen die zelf-promotie haten, maar die zichzelf en hun werk/passie wel naar buiten willen brengen. Ideaal voor mij dus :).

showyourwork Onder zijn eerste tip – you don’t have to be a genius – vond ik onmiddellijk iets dat me aansprak: Wees een amateur. Ik zag ook meteen de link met het leren loslaten van de innerlijke criticus in het dagboek in woord en beeld. Leer loslaten, leer te kijken naar het proces en niet naar het resultaat.

Hij omschrijft hoe mensen die amateurs zijn eigenlijk levenslange leerlingen zijn. Terwijl experts op een moment vaak aan een eindpunt komen, blijven amateurs bijleren. Een amateur is voor hem iemand die plots zeer enthousiast wordt over een bepaald iets en hier in het wilde weg over begint bij te leren. Hij schrijft ook dat amateurs het kenmerk hebben dat ze over dit leerproces – met vallen en opstaan – dan ook in het wilde weg beginnen te schrijven, te delen en te praten. Ze leren ‘luidop’. Ze zijn helemaal niet gegeneerd over wat ze al dan niet kunnen of fout doen en ze zijn zeker niet gegeneerd om hun leerproces te delen. Ze zijn gewoon verliefd op hun passie. Het is op die manier dat mensen vaak meer leren van een amateur en zijn proces – met zijn vallen en opstaan – dan van een expert.

Omarm de amateur in jezelf, zou ik zo zeggen. Vind een obsessie. Word verliefd op het proces en niet op het resultaat. Deel met andere mensen wat je leert en doet. (of deel het voor jezelf in je dagboek in woord en in beeld) Vind je beginners-enthousiasme bij alles wat je onderneemt.