Ik had het al over Austin Kleon in deze post en in deze. Ik pleit schuldig. Dit is de laatste keer dat ik het over hem heb … voor zover ik dat kan beloven. Het is gewoon zo’n inspirerende schrijver over creativiteit dat ik er niet omheen kan.

Vraagt ie plots: What verbs are you living right now ? (Welke werkwoorden leef jij op dit moment ?) … En mijn creatief brein sloeg weer op hol. Meteen wat ideetjes op een kladpapier gekrabbeld, die ik jullie later nog wel eens uit de doeken doe. Maar laat ik eerst vertellen waar hij het over had. Wat hij tijdens het interview probeerde uit te leggen, is dat veel mensen een zelfstandig naamwoord willen zijn, maar niet het werkwoord. Mensen willen schrijver zijn, maar willen niet schrijven. Mensen willen een schilder zijn, zonder te schilderen.

Wel mensen, slecht nieuws: als je iets wil zijn, dan moet je er ook iets voor doen … zelfs in de ‘kunstige’ en ‘creatieve’ sector. Vergeet het idee dat een kunstenaar zo eventjes luchtjes wat staat te schilderen en dat er dan plots … hop … een kunstwerk staat dat dan een wereldwonder wordt. Neen, kunstenaars werken, oh ja, meneer, weldegelijk heel wat uren aan één kunstwerk. En er gaan heel wat kladjes en overpeinzingen aan vooraf.

Opgepast, zegt Kleon, wanneer je van je passie je werkt maakt, dan kan je wel eens in teveel administratieve rompslomp geraken (heb ik zelf aan de lijve ondervonden de laatste weken) waardoor je plots meer met die dingen bezig bent, dan met je passie.

You can spend the rest of your life talking about creativity without being creative“, zegt ie. Wat is dan het tegengif ? Be the verb. Ben je een schilder ? Schilder dan. Ben je een schrijver, schrijf dan. Ben je een dagboek-schrijver ? Schrijf dan in je dagboek.

Creatief zijn is net als een dier trainen, zegt Kleon. Blijf het doen, stop niet … zie het als kettingroken. (Ik vertaal dat voor mezelf als: werk elke dag in je dagboek, hoe klein of onozel de oefening ook.) En vooral … geef jezelf tijd om te onderzoeken en tijd om je hoofd leeg te maken. Heel belangrijk voor creativiteit: knoeitijd.

Of zoals Einstein zei: “Creativity is the residue of time wasted.

Mijn knoeitijd, gisterenavond:

dagboekfragment 02