Een dagboek kan verschillende vormen aannemen. De ene is al bekender dan de andere. Je kan een dagboek schrijven in de vorm van een logboek. Je kan een dagboek ook gewoon tekenen. Je dagboek kan de vorm aannemen van een Art-Journal of Visual Journal.

Sommige mensen houden van foto’s maken en maken een foto-dagboek (zoals deze dame hier). Maar heb je ook gedacht aan een dagboek schrijven met meerdere mensen ? Ikzelf teken en schrijf met mijn dochter (5 jaar) regelmatig in ons gezinsdagboek. Een boek met, op haar niveau, de gebeurtenissen van de week in ons gezin. Hier zo’n afbeelding.dagboekfragment noémie 01 bewerkt

Er zijn nog meer mogelijkheden zoals een reisdagboek, een dagboek van je zwangerschap of moeder zijn, een logboek voor je job om je evolutie te observeren, een tuindagboek …

tuindagboek bewerkt

En tenslotte een dankbaarheidsdagboek, waarschijnlijk populair gemaakt door deze dame. Ze heeft het er heel vaak over gehad in haar talkshows. Ik herinner me nog één gesprek waarbij ze tot de conclusie kwam, na een kleinschalig onderzoek met proefpersonen, dat het dankbaarheidsdagboek slechts werkte als je het niet elke dag deed, maar zo’n drie keer per week. Elke dag schrijven, doet zijn effect verliezen.