De tijdschriften die ik over de jaren kocht, hebben nu een andere rol gekregen dan het ‘verstoffen’ in mijn kasten, wachtend tot ik nog eens de tijd heb om ze te herlezen. Nu zijn het nuttige bronnen van beelden of teksten om te gebruiken in mijn dagboek in woord en beeld of andere creatieve oefeningen.

Moet je de mensen eens geshockeerd zien kijken natuurlijk. Knippen in een Hapinnez is natuurlijk iets anders dan knippen in een oude Flair. Maar hey, het is dat of het opstapelen van jaren lectuur die je – wees nu eerlijk – meestal toch niet herleest.

Niet alleen de beelden in tijdschriften zijn handig, ook de teksten hebben zo hun nut. Neem nu de oefening met zwarte strepen.  Het zwarte-strepen-gedicht. Austin Kleon – ik sprak al eerder over hem hier – is een amerikaans auteur die er een heel boek mee uitgaf. Hij noemt het “Newspaper Blackout”. Hij begon ermee door elke ochtend met een zwarte stift in de hand zijn krant te lezen en alle woorden te doorstrepen behalve bepaalde. Zo kwam hij op het maken van gedichten aan de hand van de woorden in de artikels. De woorden die niet verdwenen onder een zwarte streep. (Wil je de oefening zelf eens maken ? Lees helemaal onderaan dit artikel hoe je het moet doen.)

newspaper blackout

In dit interview geeft hij er meer uitleg over. Wat ik zo interessant vind, is dat hij zegt: “Als je elke dag je krant leest, strepen trekt en er zo gedichten uit filtert, dan maak je 365 gedichten per jaar. Sommige trekken op niets, andere zijn goed … maar uit 365 gedichten, komen er altijd wel een paar goede. En 365 gedichten … da’s een boek !” Met andere woorden: elke dag iets kleins, zorgt in het geheel voor iets groots. Elke dag één stapje, zorgt voor een grotere verandering.

TO DO:

  1. Neem een artikel. (krant, tijdschrift, folder …)
  2. Neem een zwarte stift.
  3. Lees de bladzijde terwijl je met de zwarte stift de tekst doorstreept.
  4. Laat woorden staan die samen een zin vormen of een korte tekst, een affirmatie …

Belangrijk bij deze oefening ! Denk niet TEveel na over wat je al dan niet laat staan. Probeer het wat spontaan te laten groeien. In het begin loopt het misschien wat stroef, maar na 365 dagen per jaar, vlot het zeker. 🙂 Onthoud ook dat een gedicht niet altijd hoeft te rijmen ! Het gaat over een mooie tekst die je aanspreekt.

Nog een tip: ik gebruik graag teksten uit een tijdschrift dat me ligt, waar de teksten me aanspreken. Zoals de Change. Maar soms kan een gewoon artikel uit de krant ook wel iets verrassends geven.

zwarte strepen gedicht bewerkt