… het geeft je een andere blik op de wereld.

Het dagboek in woord en beeld opent nieuwe horizonten. Het maakt je gezichtsveld breder. We leven allemaal in een maatschappij van opstaan-werken-eten-slapen-opstaan. Een dagboek in woord en beeld bijhouden, vraagt je om stil te staan en terug verwondering te voelen voor detail in je omgeving. Het geeft meer kleur en iets speels aan je dagelijkse doen en laten.

… het verandert jou en dus je leven.

Je hebt meer aandacht voor wat er om je heen gebeurd. Omdat het samengaat met een ander beeld krijgen van wat er om je heen gebeurd en wat je in je beleefd, leer je meer van je leven te houden. Houden van … zoals het is. Aanvaarding, heet dat in grote woorden. Je gaat weer smullen van de momenten van de dag. Je ziet plots de magie weer en dat geeft je ‘goesting’ om op te staan elke ochtend (om het met een echt Vlaams woord te zeggen * ).

… het verandert je omgang met jezelf en met anderen.

Je maakt weer verbinding met jezelf. Elke dag, als je het elke dag doet, of enkele keren per week. Je ontmoet jezelf (terug). Hoe lang geleden was het dat je echt een afspraak had met jezelf ? Hoe lang geleden heb je nog eens echt met jezelf gebabbeld ? Verbinding vinden met wie je écht bent, helpt om een betere verbinding te vinden met anderen.

… het maakt het kind in jezelf wakker.

Het speelse in het dagboek in woord en beeld zorgt ervoor dat je jezelf weer kind voelt. Het is vaak bevrijdend om terug plezier te voelen in het creëren van iets. Vooral met de regel: niets moet, alles mag. Geen strenge juf die je vertelt wat goed en slecht is in je dagboek. Neen, enkel dat onschuldig vertrouwen, dat universele vertrouwen, dat alles wat uit jouw handen ontstaat fantastisch is. Creëren, daar is de mens voor gemaakt. De kinderblik, die je dan terugvindt, werkt bevrijdend.

… het ontspant en brengt rust.

Het dagboek in woord en beeld helpt om even neer te zitten en de tijd te nemen. Soms om alles op een rijtje te zetten, soms om je verhaal te doen, soms om met kleurmateriaal even helemaal ‘niets’ te doen en je te laten gaan om je volle hoofd en volle lijf even leeg te maken. Het is een moment voor jezelf. Pure pareltjes van stilte en genot in de drukte van alledag.

Collage “Mijn innerlijke wereld voor en na het leren kennen van een dagboek in woord en beeld.”

collage zwart-wit bewerktcollage kleur bewerkt

* goesting is het Vlaamse woord voor ‘zin’ (indien er een Nederlands publiek zou bestaan die dit leest 😉 )