Een dagboek in woord en beeld bijhouden kan je natuurlijk op je eentje in je zolderkamertje, maar het kan ook in groep. Dat geeft een heel andere dimensie aan het gebeuren. Hoewel je aan dezelfde tafel zit en in dezelfde kamer als de anderen, is in je dagboek schrijven toch een individueel proces. Je duikt als het ware in je boek en in jezelf. De groep werkt als een soort ‘bubbel’ om je heen. Het zorgt voor een zekere dynamiek, een warmte die vaak ondersteunend aanvoelt.

Een atelier gaat dus meestal door met een aantal mensen bij elkaar. Wanneer je te maken hebt met een groep, heb je automatisch ook te maken met ‘waarden en normen’ die, onder de grote noemer RESPECT, ervoor zorgen dat alles goed verloopt en dat er een veilig, rustig, gezond klimaat ontstaat.

Vertrouwelijk omgaan met informatie – Intimiteit van anderen respecteren – Vrijheid in doen – Attentie voor (innerlijke) kritiek – Stilte … de basis om veilig te kunnen dagboeken in groep.

vivas-regels bewerkt