Het was een warme woensdagavond van april en ik zat samen met een uitgever op een terras ergens in een stilte gebied. Ik wou wat vragen stellen over een boek schrijven. Hij vroeg me waarover. Ik zei: “Over het creatieve dagboek … er is nog niet echt iets in het Nederlands over geschreven.” Ik kreeg een frons te zien: “Ik denk dat er op Bol.com wel wat te vinden is over creatief dagboekschrijven.” Ik glimlachte: “Ja, over SCHRIJVEN wel, maar niet over dat wat ik precies doe.”

Zijn frons is niet ongebruikelijk. Want wat is nu precies het verschil ? Er bestaat inderdaad heel wat literatuur over creatief dagboekSCHRIJVEN. Je hoeft maar de namen Christine de Vries en Saskia de Bruin in te tikken en je vindt prachtige Nederlandstalige boeken over hoe je je innerlijke wereld op papier kan doen vloeien aan de hand van pen en papier. Het dagboek waar ik mee bezig ben, gaat gewoon nog een stapje verder.

Het creatieve dagboek is, zoals het gewone geschreven dagboek, een persoonlijk schrift. Het is privé, vertrouwelijk. Het heeft dezelfde doelen als een gewoon geschreven dagboek: ventileren, betere beslissingen nemen, een heldere kijk hebben op de dingen die in je leven gebeuren, verbinding zoeken en krijgen met jezelf, enz … Het is een hulpmiddel om aan zelfontwikkeling te doen en jezelf beter te leren kennen. Het gaat hier niet om therapie, want een dagboek schrijf je alleen, zonder therapeutisch kader. Je kan wel je dagboek meenemen naar een therapiesessie ter ondersteuning. Het creatieve dagboek geeft veel vrijheid. Je pagina’s worden niet getoond aan een publiek (zoals bij een art-journal bijvoorbeeld). Je hoeft dus geen kunst te maken en dus ook niet kunstige vaardigheden te bezitten. Het proces is belangrijker dan het product. Het gaat om je zelfontwikkeling en niet om je resultaat.

In het creatieve dagboek gebruiken we creatieve hulpmiddelen. Via drie expressie-poorten (schrijven, tekenen en collage) proberen we een toegangsweg te vinden naar onze binnenkant, onze innerlijke wereld, ons onderbewustzijn, naar wat ons bezig houdt. Door de creatieve technieken proberen we de rechter hersenhelft te stimuleren. We maken gebruik van ongebruikelijke technieken, triggers en vooral een groot speels aspect. Toeval, spel en creatieplezier gaan helpen om de levensenergie (of onze creativiteit), die in ons elk aanwezig is, te stimuleren en tot leven te wekken.

Het concept steunt op kennis uit de wereld van de psychologie, creatieve therapie, de algemene creativiteit en het creatief schrijven. Dus eigenlijk is het een ‘bundelen’ van een beetje vanalles. Zag je de rage van Zentangle die in de winkels verschijnt ? Of het kleuren van tekeningen en mandala’s ? Heb je al wat boeken op de planken gezien over creatief schrijven ? Al deze technieken vind je terug in het creatieve dagboek. Dat is waarschijnlijk de kracht van deze ‘tool’. Het is in ieder geval een concreet en flexibel hulpmiddel, gemakkelijk te gebruiken en toegankelijk voor iedereen.

dagboekfragment week 2