Onderwijs

Voor alle scholen, leerkrachten, leerlingen en organisaties die met het onderwijs in contact staan.

Creatieve technieken om het kind, en de volwassene, naar de wereld van morgen te begeleiden.  

Kinderen zijn de volwassenen van morgen. De maatschappij verandert in een heel hoog tempo. Om hierin te functioneren hebben onze kinderen heel wat meer nodig dan wat ze op de schoolbanken leren. Ook de volwassenen die hen begeleiden moeten voortdurend bijbenen en evolueren. Er lijkt geen tijd om dit allemaal te verwezenlijken. In deze hectiek is het net interessant om even stil te staan bij wat we doen en waarom we de dingen doen. Creatieve technieken – onder andere in een schrift – zijn hier een ideaal hulpmiddel voor.   

A child will follow your example, not your advice.

Wat heb jij nodig ?

In de klas

Een workshop voor de klas met creatieve technieken in een creatief schrift. Kies zelf je thema of werk aan het stimuleren van  creativiteit, zelfexpressie en zelfreflectie bij de kinderen in het algemeen.

In het leerkrachtenteam of onderwijsorganisatie

Workshops voor leerkrachten en mensen uit het onderwijs rond diverse thema’s: stress en burn-out (preventie), relaxatie, rouw & verlies bij leerlingen en leerkrachten, zelfreflectie & creativiteitsontwikkeling in de klas, … en nog veel meer. Er wordt gewerkt met creatieve technieken in een schrift.

Op school

Een programma om op school creativiteit, zelfexpressie, zelfreflectie en ontspanning te integreren in de klassen. Een must voor scholen die het belang inzien van creativiteit in de wereld van morgen.

In de klas

Creativiteit, zelfexpressie en zelfreflectie

De workshop vertrekt vanuit het verhaal van Anne Frank en haar dagboek.

Tijdens een theoretisch gedeelte maak je kennis met Anne Frank, wie ze was, waar en wanneer ze leefde en waarom ze zo bijzonder is geworden voor de hele wereld. Je leert wat een dagboek is, hoe je dat doet, waarom, wanneer … en wat de meerwaarde ervan is. Je leert enkele bekende mannelijke en vrouwelijke dagboekschrijvers kennen en wat een dagboek voor deze mensen betekende. Geheimhouding is ook een thema dat aan bod komt alsook het verschil tussen onze innerlijke en uiterlijke wereld.

Tijdens een praktisch gedeelte ga je met een schrift en creatief materiaal aan de slag. Je krijgt opdrachten aangereikt die je creativiteit aanspreken en die je een manier geven om aan zelfexpressie te doen. Alles wat je in het theoretisch gedeelte aangereikt kreeg, komt op dat moment tot leven.

€180

voor een workshop van 3 uur

Alle schrijf-, teken- en collagemateriaal inbegrepen.

Voor leerkrachtenteams en onderwijsorganisaties

Workshops voor leerkrachten en mensen uit het onderwijs rond diverse thema’s: stress en burn-out (preventie), relaxatie, rouw en verlies bij leerlingen en leerkrachten, zelfreflectie, creativiteitsontwikkeling in de klas, … en nog veel meer. Er wordt gewerkt met creatieve technieken in een schrift.

€350

Een sessie duurt 3 uur. Alle creatief materiaal is inbegrepen.

Op school – programma nog in de maak

Iets voor jullie school ?

De wereld van morgen, daarvoor stomen we onze kinderen klaar. En in de wereld van morgen ligt niet alles voor het rapen. Het is vaak hard knokken, veel solliciteren, veel feedback krijgen … In het boek ‘Onderwijs voor de 21ste eeuw’ stelt Kris van den Brande dat onze kinderen enkele nieuwe competenties gaan moeten leren indien ze later een job willen vinden EN gelukkig willen zijn. Competenties die voorlopig nog vaak niet in de leerplandoelen vermeld staan. Eén van deze competenties is “Verbeelding doen werken: dankzij creatief denken kunnen loskomen van vaste denkpatronen zodat je de dingen ander kan bekijken, draaien en combineren” Creativiteitsontwikkeling en out-of-the-box denken worden dus een ware must voor onze kinderen. Een andere competentie dat hij vermeldt, is “Het eigen leven doen werken: weerbaarheid, optimisme, zelfsturing en zelfvertrouwen opbouwen”. Weerbaarheid en zelfvertrouwen leer je door jezelf steeds beter te leren kennen en jezelf te durven uiten zoals je bent. Zelfexpressie en zelfreflectie dus. 

De tool ‘Creatief Dagboek’ is een uniek hulpmiddel dat in Amerika, Frankrijk, Zwitserland en Canada zijn weg naar het onderwijs al gevonden heeft. Het is een schrift waarin ontspanning, zelfexpressie, creativiteitsontwikkeling en zelfreflectie elkaar ontmoeten. Een handig tussendoortje, maar soms ook een ware bondgenoot voor kinderen die het moeilijk hebben. Met zijn roots in de psychologie en de creatieve therapie, is het een manier om zowel naar je binnenkant te luisteren, als om die binnenkant naar buiten te brengen in schrijven, tekenen, collage en andere creatieve technieken. Een must voor scholen die het belang inzien van creativiteit en zelfreflectie in de wereld van morgen.

Het programma

1. Een opleidingsdag voor het team waarbij een deel theoretisch en een deel praktisch aan de slag wordt gegaan. De basis van de methode “Het Creatieve Dagboek” wordt uit de doeken gedaan. Een ruimte achtergrond wordt meegegeven, waarna we de theorie in de praktijk omzetten. Het hele team mag proeven van het effect dat deze tool met zich meebrengt.

2. Een map vol duurzaam klasmateriaal en boordevol inspirerende oefeningen voor de school waarmee leerkrachten aan de slag kunnen gaan. Er is een deel beeldmateriaal als visuele ondersteuning voor de kinderen in de klas. Voor de leerkracht vind je er instructies, opdrachten voor de leerlingen met daarop variaties, opdrachtjes voor elke dag, informatie over creativiteit en hoe de tool integreren in je klas, achtergrond informatie over de tool zelf …

Verdere begeleiding

Na de opleiding kan de school nog rekenen op begeleiding via een online platform met forum, een facebook pagina en persoonlijk contact met één centrale contactpersoon binnen de school om hulp te bieden waar nodig.

Geïnteresseerd in het kostenplaatje voor jouw school? Stuur een mailtje en we contacteren je zodat we de formule op maat van jouw school kunnen bespreken.

Alles wat je aandacht geeft groeit.

Pubers en jongeren in een dagboek

Deze maand gaf ik voor het eerst een workshop voor een publiek van 17-jarigen. Wat bijzonder was: meer jongens dan meisjes namen deel (wat zeldzaam is voor een dagboek-workshop, dat kan ik je zeggen). De workshop maakte deel uit van een 3-daagse waar de jongens en...

Een boek met een oefening – vrede kan je leren

Vrede kun je leren - David van Reybrouck & Thomas d'Ansembourg Dit boekje is klein en fijn, maar bevat een belangrijke boodschap: vredevol omgaan met jezelf en de medemens kan je leren ! En volgens de schrijvers start het met het onderhouden van een mentale hygiëne....

Een sprookjesachtige methode om met jezelf en met mensen te werken.

Deze maand kwamen de eerste cliënten aankloppen om met een fantastische methode binnen creatieve therapie te werken. Het is een methode die ik 2 jaar lang heb mogen studeren bij en beleven met de grondlegster Csilla Kemenczei, een Jungiaanse psycho-analyste en...

Een boek met een oefening – Een spel kaarten en wat kleurtjes

Kaarten kan je op allerlei manieren gebruiken en lenen zich er goed toe om in enkele minuutjes iets over jezelf op papier te zetten. Neem een set leuke kaarten (tarot, orakel, Dixit-kaarten, een doos met afbeeldingen uit tijdschriften ...), neem je schrift en wat...

Drie vrouwelijke archetypes.

Drie vrouwelijke archetypes vormen in de Keltische mythologie een soort basis triade: dat zijn de maagd, de moeder en de wijze vrouw. Ze noemen dit ook wel eens de drievoudige Godin: haar maagdprincipe, haar moederschap en haar verschijning als wijze vrouw. Ze zijn de...

sarah.benjamin.timmermans @gmail.com

+32 (0)497 94 48 39

Pin It on Pinterest

Share This